Fredagsmenu, sundt og godt, couscous, grønsager, frugt, piskefløde - namnam

Fjord

Fredagsmenuer var et af mine dogmer, da jeg gik i gang med det her - og en af de ting, jeg ikke fik gjort var at være systematisk omkring at dele dem. Men her er der en, som i sandhed er værd at dele. Det var en skøn aften, et afbalanceret og alligevel virkelig dejligt måltid, og nogle gode timer omkring maden, fællesskabet, lidt Harry Potter quiz-spil og noget kaste gris. En anelse gæster og så var den i vinkel. God fornøjelse. Og husk at lade opvasken stå nogle timer. Den har godt af at modne lidt.

Couscous-salat som fuldt måltid

salat-couscous

Når desserten er tung, er der jo ingen grund til at spise for meget hovedret. Så vi laver ofte meget let hovedret, når vi laver meget dejlig dessert. Her er en couscous-salat som holder 100% og som man jo kan variere i det uendelige.

En kop couscous overhjældes i en glasskål med to kopper kogende vand eller kyllingesuppe. Men ikke noget snyd med boullion fuld af MSG, brug bare vand, hvis du ikke lige har kogt en kylling. Jeg har som regel lige kogt en kylling, så jeg har som regel kyllingesuppe. Tilsæt lidt salt, låg på og lad det stå et kvarter.

I et stort fad blandes en dressing af olivenolie (to spsk), sesamolie (1tsk), saft af en halv citron og en halv lime, salt, tamari, lidt chilli. Tilsæt hakket koreander. Rod rundt. 

Salaten bygges ovenpå og rodes sammen, når alle sidder ved bordet, så saltet ikke trækker for megen væske ud af grønsagerne. 

En halv agurk og en gulerod strimles med en tyndskræller i sådan nogle lange dimser. En god håndfuld spinat (100g) vaskes og hakkes. Lidt pinjekerner (50-100g) ristes (FORSIGTIGT) og hældes over. Bland det hele sammen, også med couscous som lige er dampet lidt af. 

ELLER.

Et bundt asparges ordnes og skærs i mindre stykker, og en halv broccoli skæres ligeledes i småstykker. Begge dele dampes, så de stadig er sprøde. Otte cherrytomater halveres. Lad de varme grønsager dryppe og dampe lidt af, inden det hele rodes sammen. I denne version kan man med fordel blande dressingen i med det samme. Så suger den ind i hveden, og det er super-namnam.

Dessert

klatkager

Klatkager af risengrød, æg, fuldkornsspelt og fuldkornsrismel (lige dele) og sødmælk (og masser af rigtig vanilje) steges i dejligt smør, til de er gode. Serveres med friske jordbær, jordbærsyltetøj og flødeskum. Og knasesukker. Klatkager findes der ingen opskrift på. Men altså. En halv liter risengrød og fem æg er et godt udganspunkt. Dernæst melet til det er alt for tykt, og så sødmælk til det bliver lidt mere til at have med at gøre. Steg en prøve-klat og juster evt.

Jeg bruger det der vaniljepulver fra Mill og Mortar (da jeg ikke længere kan få urtekrams) når det skal gå hurtigt, så skal man ikke rode med vaniljestangen og får samtidig ingen snydesmagsstoffer. 

God fornøjelse. 

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

 


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Man kan ikke redigere sin fortid :)

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

De bedste læringsapps til små børn: Spil, der gør dit barn klogere
Gaming. Den korte historie om, hvorfor børn godt må spille computer

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)