Sådan laver du den perfekte salat - Tilsæt lots of vitamin Love.

IMG_4609

Der findes tre bærende principper, som jeg synes alle mennesker burde lære at lave mad efter. Især salater. Salater, som i skål/wok med blandede ting og sager, som sammen smager godt og udgør et fuldt måltid. Salater, der nærer sjælen såvel som kroppen.

Jeg kunne jo nok skrive kilometervis af linier om salaters ingredienser, balancer, fordele. Om fornøjelsen ved broccoli, rå som dampet, om chillivalg og citronskal, om balancer i sprød versus blød, om proteinkompletementering. Men. Jeg tænker indtil videre, at tre bærende principper kombineret med artiklen om protein (”Kan man være vegetar, når man er fire år?”) og artiklen om at lytte til, hvad ens egen krop har brug for (”Kan du finde vej i helse-junglen?”) til sammen giver et rimelig godt afsæt.

Opskrifterne på speltmor.dk giver mening som inspiration, læsestof – og man kan i virkeligheden kun svæve frit rundt og bygge disse kærligheds-salater, hvis man har et godt fundament af mange ideer inde i sit hovede. Gerne også en bunke erfaringer. Så mens man lærer at bygge salater efter cravings, med kærlighed og i en tilstand af glæde og selvtillid, er det helt fint at lave salater efter opskrifter. Helt fint. For det er nogle dejlige salater, jeg bygger efter alle disse mange år. Og dem der ikke er dejlige, bliver ikke til opskrifter på sitet.

Her kommer principperne.

salat-1500

Princip nummer et: Lyt til dine cravings. 

Kom det i salaten, du oplever lyst til. Det, din krop kalder på. Læs ”Kan du finde rundt i helsejunglen?”.

Princip nummer to: Tilsæt store mængder kærlighed.

Salater skal bygges i god stemning, god ånd, med kærlighed. Det betyder ikke, at du skal kæle for din broccoli, men at dårlig stemning og dårlige vibes i dit køkken synker ind i din mad og 1. afskærer dig fra din kontakt til, hvad du/din familie har brug for og dermed hvordan maden bliver god i alle betydninger af god, og 2. får energifeltet omkring maden til at falde sammen, så det både bliver stresset at lave den og spise den. Find den gode stemning frem eller spis en ostemad i stedet.

Læs: ”Har du tid nok?” - hvis du vil have nogle gode argumenter for at droppe at lave mad.

Princip nummer tre: Make it up as you go.

Mine salater er aldrig planlagt og købt ind til. Mine salater bliver bygget med én ingrediens ad gangen. Eller måske starter de med tre cravings, og så konstruerer jeg dem derfra. I min verden indeholder en god salat i hovedsagen følgende:

a. grønsager, de behøver ikke alle være rå. Nogle af dem skal mætte, som kål og rodfrugter

b. noget dressing-agtigt. Surt, salt, stærkt, fedt.

Anything goes. Fedt kan være: Fløde, olivenolie, æg, alle formerfor fermenteret mælk, sågar smør, knuste ansjoser, fed fisk. Surt: Citroner, æblecidereddike, syltet grønt, pickles, balsamico, kombucha, saltede citroner. Salt: Fiskesauce, havsalt, soya, saltet fisk. Stærkt: Chilli er en favorit her, peber, hvidløg, rå løg/forårsløg/porrer er også i det stærke spektrum, krydderurter med smæk på som frisk oregano kan også give en salat smæk.

Læs evt ”verdens aller-aller bedste salatdressing” for at starte et (godt) sted.

c. proteiner. (Edamme)bønner, fisk, linser, nødder, æg. Og ja, kød. Hvorfor ikke. Der findes skønne kyllingesalater, den klassiske thai oksekød-salat (som i klassisk version kraftigt savner grønt) og masser af versioner med bacon. Sørg for at købe kød i virkelig god kvalitet, bare fyr nogle penge af her. De er godt givet ud. Lær at spise de billigere proteiner, så der er balance i budgettet alligevel.

Ja. Det var det. Skrub i gang, og gør nogle erfaringer. Eller begynd med basis i nogle af mine salat-opskrifter og find vej derfra.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Man kan ikke redigere sin fortid :)

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Doodeling. Raindrops on Roses - TED Talk
Ejer du dit barn?

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)