Om fiskeolie og adfærd hos børn

fjord-nyfoedt-alle-glade

Som nogle vil vide, har vi fire børn, hvoraf den ene er så lille, at vi ikke rigtig kender ham endnu. De tre andre er alle tydeligt det, der kaldes HSP - Highly Sensitive People - på dansk kaldet særlig sensitive.

Dette fænomen har Elaine Aron forsket i og skrevet fyldestgørende bøger om, og man kan læse om det andetsteds. 

Den korte version

Jeg vil gerne skrive om vores viden og erfaringer på området ved lejlighed. Lige her skal det handle om et enkelt praktisk tiltag, vi har gjort for at hjælpe vores seksårige søn, der er det af børnene, der er 'ramt' hårdest af HSP.

Kort fortalt fik jeg et pludseligt klarsyn en dag jeg så TV (sjældent sammenfald i øvrigt). I en udsendelse om sundhed, fortalte en hollandsk forsker noget om at fiskeolien GLA ser ud til at have en fantastisk effekt på ca halvdelen af de børn, der er diagnosticeret med ADHD. Børnenes ADHD symptomer forsvandt ganske simpelt, når de fik fiskeolieprodukter med GLA.

Straks for jeg ud og købte fiskeolie til mine børn, der ikke spiser meget fisk og særlig til min søn som aldrig nogensinde spiser fisk og som er den, der har det sværest. Og allerede efter 24 timer (tre doser olie) kunne selv min mere skeptiske mand mærke forskel! Vi har givet børnene fiskeolie dagligt nu i 6 uger og har ingen planer om at stoppe.

Og den lange version: mere om vores erfaringer med adfærd og fiskeolie ...
Vi har en søn på seks år, som ikke har gået i børnehave, siden han blev fem. Før det gik han i en lille, fantastisk skøn Steinerbørnehave, hvor der var tusind procent plads til hans - særlige - personlighed. Vores familie har - mens han var fire år - være ramt hårdt af en voldsom kræftsygdom, som undertegnede, der er drengens mor, var så heldig at overleve. Så ud over at han altid har været et følsomt barn, har han fået et slag i den periode, hvor hele familien var i krise; alting var farligt og svært. Det har derfor ikke været let for os at finde ud af, hvad det var, der var med vores søn - og heller ikke rigtig nødvendigt, fordi han i det store og hele trivedes - altså indtil mor blev syg.

Men da mor så blev rask igen, faldt jeg over HSP begrebet, og det var som lys, der blev tændt. Jeg stod med bogen i hånden hos boghandleren, og VIDSTE bare, at det her handlede om min søn. For hans mange forskellige særheder og problemer handlede ikke allesammen om at have en mor, der overlevede en kræftsygdom. Han har haft alle mulige vanskeligheder med det at være menneske, de har været skiftende, underlige og - ja - mange. For nu at gøre det her lidt kort alligevel, vil jeg prøve at fokusere på den umiddelbare forandring, der er sket lige nu.

De symptomer, vi oplevede hos vores søn, lige inden vi begyndte på olien var: Dårligt humør, kriser ved forandringer, og også ved forandringer i planer, lukke sig komplet inde i sig selv ved konflikter, stres ved andres konflikter, meget kraftig støjfølsomhed, følsomhed ved nye situationer (som i at han slet ikke kunne opholde sig i rummet og sad udenfor, grædende indtil vi løste det på en eller anden måde), ulyst til at deltage i fælles ting i familien, behov for at se tv eller spille computer HELE tiden, talte grimt til os andre, uvilje til at spise. 100 procent overfølsomhed overfor at blive skældt ud eller sat grænser for eller få et nej (normalt v tre år, drengen var på dette tidspunkt to uger fra at blive seks år). Desuden problemer med indsovning (angst + angst for ikke at kunne sove), og meget urolig søvn.

Laaaaaange scener hvor vi skulle forstå og anerkende ham, for at han kunne slippe de svære følelser og oplevelsen af ikke at kunne overskue at være menneske.

Og altså: Efter 24 timer med fiskeolie dampede alt det her af og kom ind i normalspektret. Og der ER tale om en mirakelagtig forandring. Vi oplever ikke disse konflikter og problemer med ham længere. Han er ikke blevet en anden dreng, men hans evne til at håndtere sin egen sensitivitet er steget markant, og vi kan nu leve et helt normalt liv med en følsom, men sandelig også klog og sjov og nærværende dreng, der går aktivt i kødet på det at være menneske og som gerne vil spille kort og bygge lego og lege med sine søskende og sparke til isklumper i haven og .... ja, leve en seksårig drengs liv. Han kan sågar så småt læse og skrive, det er også helt uden tvivl kommet i kølvandet på olien.

Og hvad er så forklaringen? Jeg er ikke i tvivl om at det primære er nerveceller. Han har ikke haft de rette byggesten til at udvikle sit nervesystem, hans krop har skreget på disse, så den kunne komme videre og dette 'skrig' har mangedoblet hans sensitivitet (som jo i sidste ende også bor i nervesystemet), så det er kommet ud af kontrol for ham. Storm skal stadig håndteres med varsomhed, fordi han er et virkelig følsomt, skrøbeligt barn - man kan jo også bare sige, at olien er en del af det at passe på ham.

Vi er nået dertil, hvor vi nu føler os så sikre på oliens virkning at vi gerne vil anbefale det til andre. Vi har brugt en hel bunke penge på det og hælder det på os selv og ungerne tre gange dagligt (dog kun en eller to gange på den store på 12, som tager kapsler), og vi er klar til at blive klogere på indholdsstoffer og mærker og så videre. Så følg med på sitet, vi skal nok dele vores viden.

Indtil videre vil vores anbefaling være: EyeQ eller tilsvarende flydende fiskeolie med EPA, DHA og GLA - altså alle tre - tre gange dagligt som anbefalet på flasken.

Og HVORDAN får man så børn til at tage fiskeolie? Det vil nok være de flestes bekymring.
EyeQ citrus smager faktisk ikke grimt, det smager af citron. Vi fortalte vores børn, at de har brug for det, det er godt for dem og det er noget man skal. Når man har taget sin skefuld, skyller man med appelsinjuice, som med det samme tager den lidt klamme fornemmelse af olie i munden. Første portion var meget meget lille, så det ikke skulle være overvældende. Vores søn på 6 år slugte det og skyllede efter og fik ros (og vistnok også en kage første gang, det kan jeg ikke helt huske), vores datter på 3 spyttede første skefuld ud, men slugte nr to umiddelbart efter. Der har ikke været skældud nogen sinde, og det vil jeg også på det kraftigste fraråde! Skriv en mail, hvis du har brug for lidt assistance, måske har jeg en god ide. Men undgå altid tvang og dårlig stemning. Og husk at tage det selv!

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt a ikke at redigere I vores fortid :) Du kan google OMEGA 3 KOMPLEX DHA + EPA VEGAN - så finder du et fint fiskeolie alternativ !

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Mustafas Kiosk og andre rim for børn af Jakob Martin Strid

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)