Opskrift på langtidsbagt Pumpernikkel rugbrød

punkernikkel

Punker-Nikkel (som vi kalder det) er det mest rå rugbrød i mit repertoire, mine ungers max favorit. Pumpernikkel er rugbrød, som bages i meget lang tid på lav varme. Resultatet er et kompakt brød, meget sødt og oftest ret kraftigt krydret.

Fem fantastiske argumenter for pumpernikkel:

LET AT OPTAGE
Pumpernikkel er bagt i meget lang tid, hvad der gør brødet lettere for kroppen at nedbryde og dermed næringsstofferne lettere at optage. Pumpernikkel er således fint nok for lidt sarte børnemaver. Dejlig fint.

DET ER SUNDT
Pumpernikkel er dybest set rugbrød, og vi Nordeuropæere er skabt med rugbrødsmotorer. Det er stærkt og godt at spise masser af rugbrød. Jeg behøves ikke argumentere for rugbrød, vel? Pumpernikkel er bare langtidsbagt rugbrød med krydderier.

DET SMAGER VANVITTIGT GODT
Hvis man kan lide det. Men det kan man. Ellers kan man lære det.

DET ER RET SJOVT
Det der med at det bager i vildt lang tid, og duften breder sig overalt. Og pakke ind i alt det sølvpapir, indtil man køber de der forme. Det er anderledes end vanligt, lidt sådan trylle-agtigt. På en måde?

UNGERNE ELSKER DET
Pumpernikkel smager jo bare bedre end rugbrød, så de kører det ned i stor stil.

Det er en god ide at anskaffe sig sådan en gammeldags rugbrødsskærer, det gør det lettere. Altså når I er blevet afhængige ligsom os.

raadvad

Om langtidsbagning.

Brødet hæver først i 12 timer ved 50 grader i ovnen, og bages dernæst mindst 12 timer ved 100 grader. Man pakker det ind, så det ikke tørrer ud. Først bruger man en bageform med bagepapir (også henover toppen), og så pakker og pakker man ind i sølvpapir, så der ikke kan slippe fugt ud. Tre lag kan gøre det.

indpakket

Når man så er blevet bidt af pumpernikkel, og har tilstrækkelig ondt i sin øko-karma over alt det aluminium man hele tider hælder i skraldespanden, køber man et par forme fra Aurion, træforme med låg. Færdig arbejde. De koster måske nok nogle penge. Måske kan man ønske sig dem til jul?

punkernikkel-forme

Man skal ikke tage det tungt med tiden i øvrigt. Kan sagtens bage på 50 i 16 timer eller 10 i stedet for 12, og 100 grader i 24 timer i stedet for 12. Tænk 50 grader som hævetid, og 100 grader som bagetid på mindst 12 timer, gerne mere. Nyd duften, når den breder sig.

Det er meget svært at skære i nybagt pumpernikkel. Det skal være helt koldt for at gå let. Totalt smulder ellers. Men smager fantastisk. Jeg har engang fået en forklaring om at den lange bagetid ved lav temperatur gør at sukkerstofferne i rug’en karamelliserer, og det er det, der gør brødet så sødt. Det er i hvert fald helt specielt. Helt specielt dejligt.

Når jeg bager pumpernikkel, passer min opskrift ikke helt til de to forme, jeg har, så jeg bager liiiiige et ekstra lidt mindre brød i en lille form. De hæver en lille smule, så man må lige lade lidt plads være fri i formene, måske 25%.

Pumpernikkel – Og så til selve opskriften.

Jeg har en kitchen aid, og mængderne her er til EN kitchen aid skål – jeg laver altid to samtidig, og det passer så til to aurion træramme forme, og en lille kageform. Ikke logisk. Men det virker for mig.

Grundopskriften

 • 7,5 dl vand
 • 1,2 dl surdej
 • 1 spsk salt
 • 1 spsk honning
 • 1 dl hørfrø
 • 800 g knækket rug
 • 300 g rugmel
 • 150 g fuldkornshvedemel

krydderiblanding

Krydderiblanding - standard:

 • 1 spsk ristet hel koriander. vigtigt at riste den til den dufter, duer ikke u-ristet
 • 1 tsk kommen
 • 1 tsk fennikelfrø
 • 2 hele stjerneanis
 • en lille håndfuld citrusskal
 • 1 spsk kakao

krydderblanding-i-skaal

Kryderiblanding efterår:

 • 1 spsk hel koriander
 • 1 tsk kommen
 • 2 tsk fennikelfrø
 • 1 stjerneanis
 • 2 spsk hybenpulver
 • en lille håndfuld citrusskal

Krydderiblanding jul:

 • 1 spsk hel koriander
 • 1 tsk kommen
 • 5 kardemommekapsler ordnet og med frø knust
 • 2 stjerneanis
 • 5 nelliker knust
 • 1 spsk kanel
 • 1 tsk allehånde
 • en lille håndfuld citrusskal

Jeg kører krydderiblandingen i en kaffekværn sammen med en sjat havregryn bare for at få det til at køre ordentligt rundt. Dog skal visse krydderier lige knuses lidt i morter først nogle gange. Det er sjovt at prøve sig frem med egne favoritter, mine lister er blot til inspiration.

Bare kør hele balladen sammen i røremaskinen, og kom i vel-papir-pakkede eller vel-smør-smurte forme. Man kan ikke regne helt med mel, så hvis det er meget tykt skal der lidt mere vand i. Man må prøve sig frem. De færreste, sidst af alle undertegnede kan alting i første forsøg. Det gælder også brød. Man må gøre sig sine erfaringer. Og så bage som ovenfor beskrevet. I øvrigt ingen katastrofe at tage det ud (og pakke det ind i et par håndklæder eller en dyne) hvis man lige skal bruge ovnen til noget andet et par timer. Bedst efter hævning dog.

Surdej er let nok. Bare få en sjat af en du kender og giv den mad (rugmel og vand). Eller lav den selv: rugmel, honning, vand røres sammen til en tynd dej som står fremme et par dage. Utildækket første døgn, derefter tildækket. Når den bobler, er det en surdej.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Man kan ikke redigere sin fortid :)

Oprindeligt publiceret på SpeltMor.dk - Nu er alle mine danske artikler samlet her på CecilieConrad.dk

Hverdagsvegetarisme: Tomat- og flødesuppe med parmesan
Livet er først og fremmest praktisk. Husmoderens hænder hviler aldrig

1 comment

Tom
 

Kære Cecilie
Tak for opskriften. Jeg fulgte den ikke helt, men improviserede lidt. Brugte ingen kerner, men blot rugmel og en anelse hvede (5%). Kommen og kakao. Surdej og en ært gær til hveden. Konsistens var tyk og lidt hård i det. Lod det hæve i form 8 timer i køleskab, derefter 5 timer i ovn ved ca 35 grader. Pakket grundigt ind. Så bagning i 16 timer ved 100 grader. Ud af formen og hvlie indpakket til næste dag. Tynde skiver med ost. Familen er vilde med det, og nu hænger jeg på den. :-)
Næste gang vil jeg give den mere gas med krydderier og frugt.
Bedste hilsener 
Tom 
Bager rugbrød, boller, kager til hverdag og fest, nu også pumpernickel.
Er netop blevet pensionist, så jeg har tid til at se tingene hæve.
Drømmen er at få gravet en jordovn og prøve at bage i den.

Read more
Read less
  Cancel

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)