Særlig sensitiv, HSP og kost

cecilie-hsp

Siden Ninka Bernadette skrev Kernesund, har hele helsefolket i Danmark været fuldt bevidst om at mad kan helbrede. Mange vidste det også før, og jeg indleder blot med det for at sige: Jeg bilder mig ikke ind at komme med banebrydende nyheder des angående.

Og dog. Begrebet særlig sensitiv er relativt nyt i Danmark, det er begrebet for en variation indenfor normalspektret, hvor nervesystemet er særlig fintfølende - for nu at sige det kort. Nogle lever hele livet med det, uden egentlig at opdage det og have problemer med det, og andre er bare "ramt". Som min ældste søn, som gennem hele sit liv har haft alle mulige vanskeligheder. Der er ikke noget "i vejen" med ham (eller med nogen andre HSP mennesker), men man kan sige, at den store verdens indretning bare ikke rigtig passer til vores temperament. For ja. Naturligvis er jeg også selv HSP i rimelig høj grad, og mine døtre er det også (men mindre ramt). Om min yngste søn er det, kan jeg ikke sige. Vi lever jo et liv, skærmet fra det, som kan være svært for sensitive mennesker, så det er ikke meget, han i sit knapt to årige liv har været udsat for overstimulering.

Men ligemeget med os. Jeg vil her blot dele mit fund. At HSP mennesker, som er ramt af uro, kognitiv stress, træthed, søvnproblemer - den slags - kan opleve voldsom bedring, når fødevarer, der indeholder glutamater udelukkes fra kosten. Min personlige diæt er den helt skrappe, min søn får en mildere grad af restriktioner - og trives klart bedre.

Og hvad er det så? Glutamat er en aminosyre, altså en protein-byggesten. Det er "naturligt", og indgår i mange processer i kroppen. Jeg er på ingen måde til bunds i mine undersøgelser af det her fænomen, men jeg ved, at glutamat i fri form (altså når proteinet er nedbrudt i aminosyrer) kan jeg ikke tåle; det udløser symptomer som snurren i hovedet, mistet overblik, humørudsving, søvnproblemer, energitab, oplevelsen af at være konfus, dårlige (elendigt) humør, opkastninger, oppustethed.

Hvis man er - eller har et barn som er - HSP, er det jo en mulighed at prøve en kost uden glutamater. Det er en kost uden en hel  bunke Enumre (undgå især E620-630 og alle smagsforstærkere, gærekstrakter osv), uden fermenterede, lagrede, syltede, tørrede, røgede fødevarer, uden konserveringsmidler (jeg har endnu ikke fundet et, jeg kan tåle), uden overforarbejdede indholdsstoffer (som mælkepulver, dextrose, maltodextrin (en rigtig killer)), lectiner, emulgatorer. Mælkeprodukter tåles, når de er fuldfede og rå (mild lovpligtig pasteurisering kan ikke undgås - gå efter Naturmælk, Thise, Irmas og andre små mejerier - hvis de findes). 

Jeg deler gerne en mere udførlig liste, hvis der er interesse herfor. Ellers kan man begynde med "alt hvad der har en ingrediensliste, kan man ikke tåle". Og så vil jeg gerne henvise til min artikel om lyt til dig selv kost. For selvom HSP mennesker har alt muligt til fælles, er vi alle forskellige og har forskellige organismer. Jeg tror på, at jeg er født med en variation som gør det utrolig svært for mig med de her glutaminater, selvom jeg samtidig sagtens tåler gluten og kasein (som begge indeholder masser af glutamat - blot bundet i det komplicerede protein). Det skal bare være rimelig ubehandlet. Så jeg kan spise kage og drikke mælk, men jeg kan ikke (rigtig) tåle brød med ost (begge fermenterede). Mærkeligt omvendt. 

Nå. Nok om det for nu. Skriv i kommentarerne eller send en mail, hvis der er interesse for det her felt. Måske er det bare mig, som synes det her er vildt interessant. 

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad 


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Man kan ikke redigere sin fortid :)

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Økologiske hjemmelavede Bounty
Julegaver til børn under to år: Sådan skaber du en harmonisk jul

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)