Kultiverede krøller - hjemmelavet hårkur til krøllet hår

Cecilie-haarkur-ingredienser-1

Update: Opskriften virker rigtig godt, men jeg er nu veganer og bruger derfor ikke længere gelatine - men det betyder ikke, at andre ikke skal have glæde af opskriften 🙂

Jeg har levet i fyrre år på denne klode med tykt, kaotisk, umuligt kastanjebrunt hår - bortset fra et enkelt år, hvor jeg var skaldet og nogle år derefter, hvor håret voksede ud igen. Mit hår har altid været på den ene side imponerende (i mængde) men på den anden side ustyrligt. Jeg har aldrig nogen sinde haft det blanke, glatte, smukke shampoo-reklame-hår, som falder smukt og smyr sig om kroppen på den sexede måde. I stedet har det tilnærmet høstak, uglet rigtig rigtig meget - og jeg har ellers været omkring alle mulige former for shampoo, inklusive rasul, hårkure, hårmasker, økologiske løsninger og The Works.

Først nu har jeg fundet ud af, hvad der er galt med mit hår. Jeg har krøller. Tænk engang.

Forandringen er stor nok til at enhver kan se det, og mange har spurgt, hvad i al verden, jeg har gjort. Da alle jo ved, jeg ikke kunne drømme om at gå til frisøren. Så her kommer forklaringen og detaljerne. Godt både for krøllet og bølget hår, godt i det hele taget - men s'føli ikke lige så nødvendigt, hvis man faktisk hverken har krøller eller bølger.

Cecilie-haarkur

For det første

Drop hårbørste og shampoo. Lyder ok grænseoverskridende i sig selv, i hvert fald jeg blev jo opdraget til at det eneste rigtige var hår, som en hårbørste glider glad igennem, og jeg har gennemgået mange sørgelige timer med at rede hår. I mine seneste seksten år som mor er det mere blevet til den rodede knold i nakken, som blev redt ud hver lørdag (20 minutters arbejde), inden håret blev vasket med shampoo og balsam. Tilbage i knolden før håret var tørt.

Nå, men det nye er altså: Giv slip på det. Som i så mange andre af livets processer er det at give slip løsningen. De olier, som hovedbunden producerer skal gerne pleje håret, og hårvask går således ud på at skylle håret med varmt vand, mens man masserer hovedbunden og således frigiver olierne, så de kan trække ned i håret. Hvis man synes, kan man vaske håret i natron-vand, 1 spsk natron opløst i 1/2 L vand fordeles i håret, sidder en tid og skylles ud.

Under alle omstændigheder skyller jeg håret i vand med en anelse æblecidereddike, som træder i stedet for balsam. I de fleste tilfælde bruger jeg ikke natron, kun eddike.

Hacket til krøllerne er en kur, jeg kommer i håret efterfølgende. Jeg laver den før jeg går i bad, så jeg ikke skal rode med det med driv vådt hår, og en portion rækker til to eller tre gange hårvask. Men jeg har også MEGET hår. Jeg kan bedst lide at vaske mit hår i køkkenvasken i en balje, lettre at styre, får mere vand i håret og bruger mindre vand på projektet. Så når mit hår er skyllet i vand med lidt eddike, tilføjer jeg hårkuren.

Det er vigtigt at man ikke modarbejder krøllerne, men tillader dem at opstå. Så håret må ikke vrides (min foretrukne måde at få vandet ud), men skal snarere krammes. Det må heller ikke hverken frotteres eller føntørres, men skal blot pakkes ind i håndklæde, pakkes ud igen og have lov at dryptørre. Mit hår er meget langt og meget tungt, og defor sætter jeg nogle klemmer eller hårnåle i, som holder det lidt oppe. Ellers trækker tyngden krøllerne ud af toppen af håret. Når det er samlet lidt sammen på den måde, kan det godt få et blæs med føntøreren (ellers er det først tørt fire timer senere), men ikke for at tørre det, blot for lige at varme det igennem. Forsigtigt. Bedre at lade være, men så skal man jo altså have god tid til at have vådt hår.

Når håret er tørt, kan det godt forekomme lidt stift, men skal blot krammes en anelse, så knækker nogle forbindelser i proteinerne i kuren, og den bløde og blide fornemmelse af rene lækre krøller genopstår.

Alle former for kam og hårbørste ødelægger krøllerne, men det kan sagtens blive nødvendigt at rede håret igennem ind i mellem. Gør det da enten med vådt hår eller just inden det vaskes, så krøllerne kan finde sig selv i vandet bagefter. Jeg trækker den så langt, jeg kan med at skille krøllerne stille ad, når jeg har tid, lidt ad gangen, og efter to-tre uger er det uglet nok til at jeg føler, jeg er nødt til at rede det. Jeg regner med at dette problem langsomt vil blive mindre. Jeg har jo faktisk kun kendt mine krøller i en måneds tid, måske to.

Kuren til krøllerne - Opskriften

  • 2 spsk vodka (konserverer, fordamper hurtigt)
  • 2 dl vand, en varm og en kold
  • 1 plade husblas, ja du læste rigtigt, husblas. I blød i vand fem minutter. Husblas er protein, og det trænger dit hår formentlig til.
  • 10 dråber Young Living Essential oil. Jeg elsker young livings høje kvalitet, gør en stor forskel
  • 10 dråber Young Living Joy Essensiel olieblanding.
  • 1 tsk økologisk arganolie
  • 1 tsk ren vegetabilsk glycerin. Glycerin er godt til at binde fugt. Det trænger dit hår garanteret også til.

Sådan gør du

Opløs husblas i det varme vand, og tilsæt dernæst det kolde. Tilsæt alt andet, mix og brug. Kan kommes i spray, eller blot fordeles i det våde hår. Noget vil gå til spilde, men bruger man køkkenvask og balje, er det til at overskue. Opbevarer du den på køl, bliver den noget tyk, men holder til gengæld mere sikkert.

Supplerende bruger jeg i øvrigt min egen hårvoks i spidserne, som jo er udsatte, især når man gror rigtig langt hår. Og så tager jeg essentielle fedtsyrer hver morgen (2 spsk oil of life med vegetabilsk GLA og kæmpenatlysolie og hørfrøolie), zink hver aften og et helt batteri af øvrige kosttilskud, som måske nok også har en indflydelse på hårets kvalitet.

Læs mere om æteriske olier, deres virkning og hvordan du køber Young Livings olier på helendeolier.dk.  Jeg oplever virkelig, at de har en meget højere kvalitet på mange niveauer, og at de således gør en virkelig forskel. For mit velvære, for mine børn, for vores søvnkvalitet, for mit helbred, for vores humør, for vores meditationer, og altså - også for mit hår.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

 


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk - Nu er alle mine danske artikler samlet her på CecilieConrad.dk

Hjemmelavet skrubbecreme - Med kakao og kaffe og bivoks
Særligt sensitive mødre. Tre vigtige redskaber for HSP forældre

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)