Fredagsmenu til Teenage-Piger: Hurtige og Lækre Retter for Hele Familien

lentil soup

Fredagsmenu 2, nu med teenage-piger

Denne uges fredagsmenu var præget af to forhold. For det første kom vi sent tilbage fra dejlig tur på naturlegepladsen i Valbyparken, og for det andet havde vi ikke én, men hele tre teenagepiger til middag. Altså samme som sidste uge: vi skal nå det inden Disneysjov, og vi har trætte unger, og vi har dem på armen, så det foregår med een hånd. Det var et stort held at have teenagerne i huset, særlig fordi disse Freinetuddannede børn forstår at lave mad, og at se, hvordan de kan deltage i et kaotisk fællesskab.

Pasta/pesto, linsesuppe, grønne ærter, gulerødder omelet (igen) og brød

Her taler vi om den totalt simple model: Masser af fuldkornspasta med masser af god økopesto og en sjat piskefløde, samt noget af kogevandet. Desuden en pose fine ærter, simpelthen bare tøet op, , gulerodsstave Danish style, en omelet denne gang af fem æg og en halv bøtte hytteret (bedre end fløde synes jeg), godt fuldkornsbrød, jeg havde snydt og bagt på forhånd. Bixet sammen lynhurtigt.

Se, det der tog tid her, var min linsesuppe, som var et TOTALT flop. Den var så elendig, at den blev smidt ud i toilettet; jeg spiste heltemodigt en halv portion, inden jeg gav op. Jeg lavede også alle fejlene i bogen, og kan derfor helt klart sige, hvordan man laver ...

... en helt fantastisk rød linsesuppe:

Et løg simrer stille og roligt i mindst et kvarter i lidt fedt; kokos eller olivenolie eller noget. Herefter tilsættes en hakket gulerod, noget selleri i tern, måske en rødbede - i hvert fald nogle gode suppegrøntsager, og man giver sig igen god tid; det steger til det er lidt gyldent og har det godt. Tilsæt gerne lidt laurbær. Så kommer man en sjat tomatpure i og brænder det af, så det udvikler den søde smag og man slipper af med den bitre. Når dét er gjort, tilsættes gurkemeje (ikke karry), salt, vand (måske halvanden liter) og ca 100 g røde linser. Hvis man vil, kan man komme tomat i også, flåede eller friske. Det går også helt fint uden. En kartoffel eller to, skåret i tern, og som koger med, gør suppen mere soft i konsistensen, og blødere i smagen. Når linserne er kommet i, koger suppen i mindst en halv time, så de kan koge ud. Suppen blendes lidt rustikt med stavblender, og smages til med salt og soya. Det er dejligt at få hakket persille, creme fraiche, ristede græskarkerner (bemærk at disse proteinkompletterer), friskkværnet peber og eventuelt brød (som også proteinkompletterer) sammen med suppen. Det tager langt over en time at lave denne suppe, så den bliver god. Hvad jeg altså lærte i fredags, hvor jeg simpelthen var for stresset.

Disney-sjov-lækkerier

Dette er jo blevet en institution, og det der tog tid ved dette måltid var at pynte de fine kager, vi havde bagt om eftermiddagen. Men det var netop det kvarter med glasursprøjteposen og rosinerne og cocktailbærene, der gjorde kagerne attraktive og fantastiske. Og så var det lige, vi også kom til at bage en brownie, fordi de store piger jo bare elsker brownie meget meget mere end ingefærkager. Jeg bager atlid en hel bradepandefuld, når jeg bager brownie, efter Camilla Plums gode råd: er noget besværligt at lave, så lav masser af det.

IMG_2434
Her er den skønne brownie

Denne gang var jeg ekstra heldig og havde tre topmotiverede piger til hjælp; de lavede stort set alt arbejdet med kagen, og den blev lige præcis smidt i ovnen, da resten af made stod på bordet - så den var færdig præcis til Phineas og Ferb. Perfekt. Det er min svigermors brownieopskrift ganget tre gange op. Jeg synes godt, den kan tåle endnu mere kakao, og det var nok også praktisk at finde ud af, hvad 9 spsk kakao vejer. Men da jeg ikke kan finde min almindelige køkkenvægt og kun har den gamle balancevægt, er spsk et udmærket mål.

Se brownie-opskriften her.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Giver du dine børn sukker, forklædt som mad?
Hjemmelavet brownie

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)