De bedste læringsapps til små børn: Spil, der gør dit barn klogere

fjord-ipad

Apps til små børn - "læringsapps", spil man bliver klogere af

Update: Dette er en artikel fra januar 2014. Mange af spillene kan du ikke finde længere, men nogen kan du - så vi har fjernet det gamle links og kan blot anbefale at du selv googler efter de spil du gerne vil prøve.

Her er en liste over de iPadspil, som jeg føler mig sikker på at vores børn bliver klogere af og som de alleryngste kan være med til at spille. Fordi lidt for mange efterhånden har spurgt, deler jeg det som en artikel her. Så slipper jeg for at gentage mig selv for meget. Disclaimer: Jeg er sikker på, at man bliver klogere af rigtig mange flere spil, end de her nævnte. Byd gerne ind i kommentarfeltet med dem I kender, og hvorfor de er gode.

Gode iPadspil til småbørn (allerede fra 1 år)

I vores familie har vi et rimelig afslappet forhold til hvor meget vores børn spiller computer. I vores familie kommer trivsel først. Så der er ingen politik, der siger noget om, hvor lidt eller meget, man må spille, men der er som regel nogle grænser, sat af trivsels-årsager. For at få balance både i den enkelte og i familiens fællesskab. I vores familie bruger vi ikke institutioner, og vores børn kan sagtens på en almindelig dag spille computer / ipad i fem timer. No problemo.

Og det er der sindssygt mange gode grunde til at gøre, men det er *ikke* det, denne artikel skal handle om. Egentlig har vi jo websitet onlinelæring.dk (som er vældig meget værd at besøge), men her skal det handle om apps til de mindste. Og de apps, som voksne klapper i hænderne af, fordi børnene "lærer noget". Børn lærer jo nok noget nærmest ligemeget hvad de spiller, men ... you get the picture. De klassiske dyder. Alfabetet, læsning, matematik, sprog, geografi - den slags.

Til sagen: Listen - work in progress, her kommer mine top of mind. Når jeg i morgen finder min iPad, kan jeg lige tjekke, hvad der egentlig ligger på den. Men her er da noget at begynde med.

Fusentasterne har gjort det godt. Der er en gratis app: Ordspillet. Meget fin. Med ord og lyde. Dyrene hitter mest. God måde at lære overhovedet at bruge en app.

Så er der Farvespillet, Bogstavspillet, Talspillet og Tossekassen. Tossekassen er ikke noget, vi har haft glæde af, men de andre tre har været og er stadig virkelig gode. Bogstavspillet er der stadig udfordring i for de børn, som er lige ved at lære at læse - men det kan spilles og er sjovt for de alleryngste. Hvert spil indeholder tre-fire forskellige spil og er alle pengene værd.

Farvespillet er hyggeligt, og man lærer jo farvernes navne og det at sammenligne dem. Man kan farvelægge tegninger (med meget drengehumoristisk prutte-splat-lyd), fange små mus (fange dem i den rigtige farve) og vistnok noget mere.

Talspillet. Tæl til ti. Tæl til tyve. På forskellige måder. Og en sang. Lyder dødkedeligt, men er virkelig fint. Med meget fin grafik, meget fine lyde og en abe som råber juhuuuu, hver gang, man er færdig med at tælle. Dejligt spil.

Bogstavspillet. Lær bogstaverne, lær at skrive lidt. Med bolde med bogstaver på, som man flytter over i glas. Letteste niveau utrolig let, selv Fjord på to år kan være med. Sværste kræver faktisk, at man kan skrive ord på fem bogstaver. Igen dejlig grafik.

Lolas matematiktog og Lolas alfabettog. Kommer i gratisversion med den letteste level og en betalingsversion med lidt mere udfordring. Begge kommer på mange forskellige sprog (og man betaler kun en gang, kan skifte frit mellem sprogene), så ret sejt for fler-sprogede (og Morten - jeg ved ikke lige med Cambodiansk, eller hvad det hedder).

ABC balloner er også sjovt, man skal prikke de rigtige balloner i stykker (kunne genkende bogstaver). Balloner er altid sjovt.

Matemaslik er også et tællespil, som giver god fornemmelse for tal og mængder. Og så er det jo slik ...

Abemat kræver nok voksenhjælp for de fleste under fem år. Men det er hyggeligt at være den voksne, som hjælper. Fint spil. Vistnok gratis.

Spillet hundres er sjovt både for børn og voksne, giver fin fornemmelse for mængdeforhold. Meget intuitivt. Meget dragende.

For de lidt større kan jeg kun på det varmeste anbefale Dragonbox 12+, helt utroligt lær-ligninger værktøj. Det findes også i en 5+ version, som vi ikke har prøvet. Meget fin pædagogik, dragende og helt old school klassisk at lære at løse ligninger. Koster nogen penge. Hver en krone værd.

Yes. Det er nok for i dag. Lidt at begynde med for de fleste.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Lifehack - om unschooling. Skal alle børn i skole?
Fredagsmenu, sundt og godt, couscous, grønsager, frugt, piskefløde - namnam

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)