Elskede klassikere: Æblekage og jordbær med fløde

aeblekage

Eftermiddagens magi: Mere end bare et måltid"

'Eftermiddage', lyder overskriften på et af hovedafsnittene i Camilla Plums bog om julen. Julen, som i øvrigt er en af mine all times favorite aversioner med sit sparkstøtting-julesne-idyl-hysteri. Godt, der er længe til næste gang, og for at citere Janis Joplin frit: Oh Lord - lad mig vinde i lotteriet, så jeg kan tilbringe næste december udenfor den vestlige verden, langt fra juleræset og tæt på noget krystalklart vand og en bunke palmer.

Dette til trods, vil jeg sige: Eftermiddage i den Kolde Nordiske Vinter, er værd at værdsætte. Eftermiddage tilbragt med mennesker, vi elsker, eftermiddage med æblekage. Eftermiddage, englændernes afternoon tea som måske dannede grundlag for et enormt verdens-rige engang. En kulturel institution i et naboland - som i virkeligheden ofte bliver dagens hovedmåltid, dagens samlingspunkt, stjernestunden over dem alle - hvor mørket og roen sænker sig, tiden flyder sammen og bliver fælles, ambitionerne lægges til hvile indtil morgendagen og Halfdan Rasmussen dukker op, tegnepapiret kommer frem og tiden lidt står stille.

I hvert fald hvis man er ligeglad med at have middagen klar klokken atten og vasketøjet strøget og hængt på bøjle. Og det er man.

fjord-aeble

Sådanne eftermiddage, må man godt få kage. Kage, som jeg så ofte har skrevet om, indeholder det udskældte og forbudte sukker - og måske, måske ikke, er det værd at tage dansen om guldkalven igen og sige noget om sukker, det er ved at være nogen tid siden. Først vil jeg dog henvise til alt det, jeg allerede har skrevet om sukker, og blot tilføje: Jeg har personligt spist kage stort set dagligt det sidste år og dette til trods tabt ti kilo i samme periode. Så beware! Livet er mere kompliceret end kalorie-regnskab og forbuds-kost.

Æblekagens ingredienser og sundhedsaspekter

Her kommer æblekagen, som er simpel og dejlig. Ræsonnementet ud fra et helse-syn er at 100 g rørsukker er det samme som der er at finde i en U sødet yogurt (stort set), bortset fra at det i morgenmadsprodukter i reglen er raffineret sukker. Så vil jeg hellere bruge min sukkerration i kage, og servere mad til måltiderne. Sammen med disse 100 g sukker (som man jo kan danne sig sin egen mening om), følger følgende ingredienser, hvis helseværdier vist ikke kan debatteres: Et kilo æbler, fem æg, 100 g mandler med skal og 225 g fuldkornshvedemel (en af de gamle sorter er bedst) og 3-5 spsk ægte kanel. Ja, jo - sføli kan man debattere hvedemelet også, hvis man absolut vil og man kan sådan set godt bytte noget af det ud med boghvede eller rismel eller hvad der nu måtte give mening. Jeg synes hvede er ok, vi tåler det fint i vores familie.

stuen

Og nu der er havnet et helsetema midt i min æblekage, vil jeg tilføje at i mit køkken kører vi altid en stribe rugbrødsmadder gennem maskineriet på det her tidspunkt på dagen, drikker nogle kander vand, gnafler æblestykker og sluger en vitaminpille. Så er det også mindre vigtigt, det der med middagen klokken atten. Det er på det her tidspunkt, børnene spiser, så det er nu de får mad. Det er da lavpraktisk, så det kan forandre noget.

For at bixe den her kage sammen, skal man skrælle et kilo æbler og skære dem i småstykker. Jo mindre, jo bedre - og så alligevel: De skal heller ikke rives. Så nogle chunks som man nu synes. I den højt ærede Kitchen Aid basker man 5 æg sammen med 100 g rørsukker til det skummer fint. I Magi-Mix (eller altså en køkkenmaskine med kniv) kører man 100 g mandler til de er helt totalt pulveriserede. Det larmer i begyndelsen temmelig meget, så advar børn og fintfølende sjæle. Heri blander man hvedemel og kanel og kører det sammen til en god blanding, som man vender i æggemassen. Denne ret tykke rørte dej, blander man med de mange mange æblestykker, og hælder på en form med bagepapir. En stor springform eller lille bradepande. Bages på 180 grader alm ovn (jeg synes varmluft bager den for hurtigt så æblerne ikke bliver møre) til den er færdig. Vel en times tid eller lidt mere. Prik i den med en træpind af den type, man bruger på grillen om sommeren.

Jordbær med fløde: En delikatesse til sjælen

Det her er dejligt. Ligesom jordbær med fløde, som vi også fik i dag i anledning af at Irma havde nogle fine spanske jordbær (eller hvor de nu kom fra - jeg lukker lidt øjnene for alle moralske hensyn, når jordbærene er fine). Hvis man rører en creme af piskefløde, flydende vanilje / ren vaniljesukker, citronsaft og rørsukker, og vender hakkede jordbær heri, smager det så englene synger 'jordbæris'. På den gode måde. Er det sundt? Yes. For sjælen, bestemt. Og så er vi en familie som trives rigtig godt på økologisk ikke homogeniseret komælk (og fløde), som jeg faktisk mener har store helsefordele for dem der tåler det. Værdien af jordbær kan vel ikke debatteres.

storm-cecilie-liv

Og værdien af en eftermiddag midt om vinteren med Pixelinespil, verdenshistorien, æblekage, jordbær med fløde og en smuk solnedgang udenfor vinduerne tilbragt i hinandens gode selskab og med Riccos gode afternoon kaffe(!) - ja: præcis som jeg for nylig måtte forklare børnene omkring værket Mona Lisa - umulig at sætte en pris på, vidunderligt, enestående, overvældende, fint.

For nu at reklamere for det simple liv. Rimelig simple i hvert fald.

Og skal du vælge om du har tid til at bage kagen eller læse bogen højt mens du spiser kagen - så køb bare en færdiglavet kage. Tiden er det vigtige. Eftermiddagen. I hinandens selskab, i glæden over hinandens selskab.

Kageingredienser på listeform til overblik

  • 1 kilo æbler, bare hvad du nu har eller har lyst til at købe
  • 5 æg
  • 100 g rørsukker
  • 100 g mandler
  • 225 g fuldkornshvedemel (ikke den grove slags)
  • 4 spsk kanel

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Vi redigerer ikke vores fortid :)

Grovkornet agurk: Morgenmad for radikale vegetarer og frokostsalat for alle
Helseflip, krokus og forårssol: Syv trin til at bryde vintersløvhed og finde fornyet energi

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)