Samsovning - Syv gode grunde til at sove med børn

cecilie-livIMG_1483

🇬🇧 Read in English 🇬🇧

Liv og jeg har sovet sammen i mange år; Fjord sover bag den grønne klud

Syv gode grunde til at sove sammen med sine børn, og at blive hos dem og putte dem til de helt er faldet i søvn.

Dette er ikke en selvstændig artikel, men bare et lille bilag til artiklen "Sover du i smug sammen med dine børn?"

1. Du får selv lov at sove igennem lige fra dag 1 (eller måske efter en uges tid, når du har lært det)

2. Kropskontakt balancerer nervesystem og hormonsystem (videnskabeligt bevist) og sjælen. Virkelig centralt godt for HSP børn, særlig sensitive børn, hvis stresshormonnnivau kommer grundigt i bund i søvnen.

3. Tryghed i søvnen er centralt, især for sensitive børn, og for børn i rivende udvikling (dvs det meste af barndommen, men særlig meget i de perioder hvor de udvikler sig mest)

silke-barnevogn-IMG_1528
Silke er faldet i søvn i en barnevogn

4. De voksne skal ikke ud af sengen, når børnene har brug for dem om natten; hurtigt lærer man at hjælpe dem uden at slippe sin egen søvn.

5. Det rolige nærvær som afslutning på børnenes dag giver et sund fællesskab i familien.

6. Man kan putte alle børn samtidig, og de lærer at tage hensyn til hinanden, og hinandens behov for ro og søvn.

7. Man undgår forceret udvkling, hvor børn presses til en selvstændig-gørelse unødvendigt tidligt. Puberteten skal nok komme, når tid er! Vi tror ikke på at hærde børnene til livet senere, vi tror på at give dem en sund, stærk, tryg barndom fuld af kærlighed, nærvær og udfordring, så de kan udforske og udfolde sig i sikker forvisning om at vi passer på dem og at der er plads til at de er små mennesker. 

liv-silke-IMG_0559
Mine piger aftenhygger og nyder en solnedgang

Jeg håber, at jeg kan inspirere andre, der sover i samme rum og samme seng som deres børn til at være stolte og glade ved det valg. Vores søn på seks et halvt har ingen planer om at skulle sove alene. Han synes, det er en virkelig mærkelig tanke. Hvorfor i alverden skulle han dog det?! Sove er noget, vi gør sammen, ligesom spise og tage på udflugt. Det er rart, og vi elsker det allesammen. Det fungerer, vi får den søvn, vi har brug for og vi styrker det fællesskabets klippe, vi bygger vores livs slotte på. Hvad mere kan man ønske sig?

fjord-far-IMG_8282
Fjord og far snakker alvorligt sammen, inden søvnen

Min mand mener, det er helt skørt "at børnene skulle sove udenfor reden?!" For mig er det bare spontant rigtigt og vigtigt, rart, praktisk, godt, sundt. Jeg tror i øvrigt ikke jeg ville lukke et øje, hvis jeg ikke kunne høre dem trække vejret.

(Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke er imod at børn sover i egen seng på eget værelse. Så længe de er trygge og glade ved det, og det fungerer for familien. Så er alle frie til at indrette sig som det passer familiens temperament)

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

🇬🇧 Read in English 🇬🇧


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her


Kommentarer

Her er et udvalg af de kommentarer der oprindeligt var på denne blogpost. Vi har ikke kunne importere dem automatisk, men der er god viden og feedback gemt i dem, så her er de. Vil du skrive en kommentar, så skriv blot i kommentar-feltet nedenfor :)

***

Det er bare SÅ rigtige ord ! - Andersen Mtz

***

Spis belugalinser og syv slags grønt, og føl dig som dronningen af vegetarismen
At starte i skole som sensitivt barn: "For mig er det ligesom at vælte et hus!"

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)