Puttesove; mere om samsovning

silke-barnevogn-IMG_1528

Her er lidt om endnu en god grund til at sove sammen med sine børn, samt tre gode råd, hvis man vil have et fælles soveværelse til at fungere.

Nu bliver det langhåret:

En af de helt store fordele ved at sove sammen med sine børn, er de mange timers 'gratis' kropskontakt, man får. Vi bruger ikke nattøj, vi holder hinanden varme under store dyner. Vi ville koge over, hvis vi også havde pyjamas på; fem mennesker i samme - unægteligt store - seng.

Kropskontakt er meget 'flet tæer i solnedgangen'agtigt. Men det er også bare helt basalt. Vi rører ved de mennesker, vi er tætte på, vi krammer og putter og har på skødet; bærer i slynger mens de er små, putter på sofaen til Alfons Åberg, når de er større. Og det er SÅ dejligt.

Der er en grund til at det er dejligt; der er faktisk mange. Kropskontakt virker justerende på vores indre balancer, på hjerterytme, stressnivau, hormonproduktion (øvrig) og det virker stimulerende på sensorisk og motorisk udvikling BÅDE hos børn og voksne. Kropskontakt, hud mod hud især, er en fundamental tilknytnings metode, der dannes forbindelser der er videnskabeligt afsøgte, og sikkert også masser, der ikke er. 

Der burde forskes intensivt i det, og det bliver der bare ikke. Ikke i de etablerede kredse i hvert fald. Prøv for eksempel at læse den her artikel, som jo ikke er en enlig svale.

Vores børn falder i søvn på vores arme. De bruger overarme som hovedpude i indsovningen, og de putter sig ind til os i løbet af natten, ligesom de til tider skubber sig væk når de har brug for det. Fjord på syv måneder bruger også brystet dels til ernæring, dels til indslumring når han bliver urolig og halvvågen om natten. Fjord klarer det stort set selv, det hører til sjældenhederne at jeg opdager det i løbet  af natten. 

Kropskontakt i timevis ville der ikke være tid til i en almindelig hverdag og især vores særlig sensitive søn har stor glæde af at bounce noget af sin uro op mod sin klippe af en far, all night long.

Hvad så med ægtesengen, bliver der spurgt i hjørnerne - når I allesammen sover i samme rum, kan der da ikke være plads til ægteskabelige fornøjelser. Hertil vil jeg svare, at denne type kropskontakt 1. er privat og ikke kommenteres i det offentlige rum, 2. ikke dyrkes i børns nærvær naturligvis, 3. sagtens kan udleves, udforskes og udfoldes andre steder end i soveværelset. Også når man er mere end 19 år. 

Fjord-Cecilie-IMG_0379

Lavpraktisk. Her kommer lidt om, hvordan det kan lade sig gøre.

Plads nok

Vi er så heldige at have et soveværelse, som passer til to dobbeltsenge i bredden. Vi har 'væg-til-væg-seng'. Næsten der er lige nogle centimeter at skubbe rundt med, ret praktisk, når man skal rede seng. Så vores seng er stor nok. Den er 2x140 cm; der er ti puder, to dobbeltdyner, to juniordyner og en babydyne, så der er også nok af dén slags. 

Hvis man ikke har plads nok, duer det ikke. Men det har man. Det er et prioriteringsspørgsmål. Man kan bare lave tv-stue i et lille rum og soveværelse i et stort. Hvis man ikke har væg-til-væg er der en problematik omkring at små børn kan falde ud af sengen. Sørg for sengehest, eller for at små børn ikke ligger yderst. Evt kan man lave dyne-sengehest-system af et lagen, hvor der er syet en lomme langs hele den ene side, og en dyne eller et vattæppe er rullet sammen og stoppet ind. Så sover man på resten af lagenet, og pølsen i siden sikrer at barnet ikke kan trille ud.

Tid nok.

Vi bruger mange timer hver dag på at putte vores børn. Det er kvalitetstid, vi ser det bare som en del af livet. Vi læser og putter og pjatter også. Vi voksne ligger med vores computere og skriver og surfer og læser mails, når ungerne skal falde i søvn. Det fungerer fint. Vi har slukket vores TV, kappet kablet for mange år siden, og ser derfor aldrig TV (bortset fra Disney-sjov som for tiden er et hit og streames). Det betyder, at vi aldrig laver noget uopsætteligt, når vi putter ungerne og de aldrig skal sove til en bestemt tid. De skal sove når de er trætte. 

Hensyn nok.

Når vi putter børn er de trætte, og vi er også trætte. Hele scenen med at gå i seng allesammen er også en måde at lære børnene at tage hensyn til sig selv og hinanden. Det er forskelligt, hvem der sover først, og hvem der har hvilke behov, men alle må indrette sig, og det er en meget fin ting at lære. Vi voksne skal nogle gange kæmpe for at finde nærvær og overskud på dette tidspunkt, for vi har som alle andre brugt os selv godt op, når vi når til puttetid, og glæder os lidt til den ansvarsfrie tid, der følger i kølvandet på børnenes snorken.

Glædeligvis er vi jo to, så når den ene ikke har overskuddet, så plejer den anden at have/finde det. Og de gange vi selv er mega-trætte og ikke kan mere, har vi en lille sætning som vi kan finde på at sige til hinanden: "De falder jo altid i søvn til sidst. Der har aldrig været en nat hvor de ikke har sovet." Og den tanke kan være rigtig rar at tænke på, når man nogle gange går rundt midt om natten med en baby i armene der ikke kan sove. Det lykkes jo altid til sidst.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her


Kommentarer

Her er et udvalg af de kommentarer der oprindeligt var på denne blogpost. Vi har ikke kunne importere dem automatisk, men der er god viden og feedback gemt i dem, så her er de. Vil du skrive en kommentar, så skriv blot i kommentar-feltet nedenfor :)

***

Rebecca Kruse Jensen
Det lyder som sædvanlig som om I nyder tilværelsen - også i sengen. :) Jeg sover med mine drenge i en dobbeltseng og farmand på et andet værelse pt., fordi han sover så let og desværre ikke kan finde hvile med alle os andre. Min yngste på snart to vågner stadig ofte om natten og han har altid sovet ALLERBEDST oven på mig... :) Så lige nu er det en udfordring for mig at få sammenhængende og god søvn. Men jeg mærker at min erfaring beroliger mig, som hos jer: Alting er en overgang. Tiden skifter. Behovet skifter. Og pludselig sover jeg en dag rigtig godt igen. Til gengæld elsker jeg at kysse og ae hans silkebløde hår og hud, når han kravler op på mig og stopper sin klynken. Det er sådan lidt abeagtigt-trygt. Til sidst vil jeg tilføje, at jeg tror din artikel lige inspirerer mig til at handle på en indskydelse jeg har haft længe: Mere sengeplads!! Så tak igen, for dine passionerede ord. God påske til jer! Kh. Rebecca

***

Leg haj, det er dumt og det er sjovt
7 Lækre Bælgfrugter til Dit Vegetariske Køkken: Fra Røde Splitlinser til Butter Beans

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)