7 Lækre Bælgfrugter til Dit Vegetariske Køkken: Fra Røde Splitlinser til Butter Beans

lentil patty

Linsedeller

Linsedeller og selleribøf, vegetar-tip fra en hard-core hippie til enhver begynder eller hangaround.

Bønner og linser udgør et mysterie for mange mennesker, og de er ofte det allerførste tema, der kommer op, når jeg fortæller, at jeg er vegetar. Om jeg spiser mange bønner og linser, så? Hmmm. Ikke i min verden, men jow - det gør jeg vel af en dansker at være.

Her kan man læse lidt på den helt lavpraktiske måde om de bønner og linser, der er jævnligt i mine gryder; hvad vi bruger dem til og hvorfor de er gode. 

En af grundene til at vi danskere ikke spiser bønner og linser er at vi intet ved om dem, vi har ikke lært at lave dem af vores forældre eller i skolen, de indgår ikke i det traditionelle børnefamilie dansker-køkken, så vi køber dem ikke, vi ved ikke, hvad vi skal bruge dem til. Og så er der det der med halvfjerser linsedeller og selleribøf, som er blevet lidt af en joke.

Anyway. Her kommer helt lavpraktisk den smule jeg ved, og den korte liste over bælgfruger, der indtages jævnligt i mit køkken.

Hvorfor bælgfrugter er mere end bare fødevarer for mig  

Bønner og linser skal være friske. Det nytter ikke at have dem stående i flere år. De bliver tørre, kedelige og meget fade i smagen. Koger alt for let ud og bliver melede og ulækre. Smagen bliver samtidig lidt bitter på en rigtig irriterende måde. Køb altså små mængder af friske bønner og linser. Urtekram har nogle udmærkede små poser med 4-500 g, det passer fint til at de bliver spist op. Bønner og linser er i øvrigt så billig en spise, at der ikke er nogen grund til at gå på kompromis med kvaliteten. Bare køb de rigtig gode og spis dem med glæde. Kogetider er ret uforudsigelige, man skal være over dem, og sørge for at de ikke koger ud, da de er meget mere dejlige når de har lidt bid tilbage.

Jeg bruger stort set kun bønner og linser, der kan koges uden iblødsætning, og som kan koges direkte med i retten. Elsker egentlig også både hvide bønner og kidneybeans, men når aldrig rigtig til at tilberede dem. 

Røde splitlinser: Min hurtige løsning til hverdagsmad

Disse koger hurtigt møre, og koger ud på en dejlig måde der jævner suppe eller bliver en grød-agtig ting, som er skøn. Smager fint, afrundet, varmt, lidt sødt. Fine og 'usynlige' i tomatsuppe. Egentlig allerbedst i den helt simple version med et løg, godt med gurkemeje og salt, linser, vand. Serveret med persille, creme fraiche, friskkværnet peber. Ellers den gode linsesuppe fra en af mine fredagsmenuer (nr. 2).

Man kan også købe røde linser hele, det glæder jeg mig til at prøve. Gad vide, hvad de kan. De må jo næsten smage af det samme.

Grønne linser: Den billige proteinkilde, jeg ikke kan undvære  

De store grønne linser er vist de allerbilligste. De smager faktsk okay, hvis de får smæk af en dressing der kan noget. Ellers er de lidt fade. Men jeg kan godt lide den grove struktur, og al den modstand de byder på. 

Dressing til grønne linser skal på, just når vandet er hældt fra dem. Som med pasta og kartofler, suger de masser af smag til sig lige på dét tidspunkt, så lav endelig dressingen, mens de koger. Til grønne linser bruger jeg: Soya, balsamico, salt, sort peber, citron, honning (meget ildt), chilli.

De små grønne puy linser, som er franske og fint runde, er meget mere delikate både at se på og at tygge i. De er lækre i en salat med stegte rodfrugter og rosmarin, dressing med citron på til sidst. 

Black eye beans: Den ukendte skat, jeg opdagede på Istedgade

Teknisk set er det en form for ært. Jeg har aldrig fundet dem i økologisk kvalitet og køber dem hos Thai-supermarkedet på Istedgade. De fås sikkert mange steder. De er meget meget dejlige. Da de afgiver lidt grå farve, når man koger dem, koger jeg dem altid for sig selv. Også disse har godt af en marinade, mens de er varme. Citron, olie, soya, hvidløg er skønt. Udelad hvidløget, hvis de ikke skal spises samme dag. Nøjs med hvidløg på det, der er til nu og her. Gammel rå hvidløg smager ærlig talt af hvidløgsånde.

Kikærter: Mere end bare hummus

Vi elsker hummus! Hummus med rå og dampede grøntsager, ekstra flydende tahina og godt brød. Og fetaost. Kikærter kan sagtens købes færdigkogt på dåse, og det er fint, når det skal gå stærkt. Så har man bare en konservesdåse mere på samvittigheden, og smagen og konsistensen kan jo også godt være bedre end den noget udvandede oplevelse. Kikærter kan væltes i salater og supper og moses til hummus; de kan køres rå i foodprocessor (efter at være udblødt) og laves til fallafel - den eneste helse-bøf der virkelig holder. Kikærter kan man faktisk lige så godt købe 25 kilo af med det samme, for kikærter er sagen. I øvrigt også superfantastisk i en gang langtidssimrede løg med ingefær og bukkehornsfrø, og måske lidt appelsin eller citron. Mums.

Belugalinser: Den sorte juvel i mit køkken

Belugalinser smager bare god. Færdig arbejde. Ikke alle linser smager lige godt, bønner smager meget forskelligt - men belugalinser er min favorit. De er sorte, meget smukke, koger hurtigt møre, kommer i en praktisk og let tilgængelig Urtekram kvalitet. Kog dem, og giv dem lidt spark med en marinade af surt, sødt, stærkt og salt - typisk her i huset er det citron&balsamico, honning (hvis det er nødvendigt), chilli og soya eller salt. Lidt olivenolie er også fint. Skal på mens de er varme, så det kan suge lidt.

Hvide bønner og butter beans: Når jeg har tid til at forkæle mig selv

De smager vildt godt, men vi bruger dem sjældent, fordi vi ikke orker iblødsætningen. Egentlig noget fis. Ikke anderledes end langtidshævet brød. De skal koge i frisk vand uden salt, og man skal være over dem, så de er præcis møre og ikke udkogte. Som alle andre typer skal de marineres varme, hvis det skal sparke r....v. Hvide bønner er rigtig fine i en tomatsalsa med persille, synes jeg. Også rigtig fine at banke lidt i stykker og mixe med revet selleri og æg til klassisk selleri-frikadelle. Men ærlig talt - jeg laver det aldrig. Synes ikke det er besværet værd; vil hellere have fallafel. 

Min mand elsker butterbeans; jeg synes de er besværlige at lave. Men det er da det værd, når man tager sig sammen. Skal sættes i blød over nat, og koges rimelig længe. 

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Puttesove; mere om samsovning
Dagens salat hit: En guide til den ultimative sommersalat

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)