Hvad er det der unschooling? | Dag 169 af min 2023 Journal

unschooling

Nogle af vores dage har jeg ikke meget at skrive om til min 2023 Journal.

Jeg kan ikke blive ved med at skrive om hvor grøn den svenske skov er om sommeren eller hvordan jeg endnu en dag mislykkedes med at se en elg.

Vi nyder freden og har ikke engang lyst til at tage på dagsudflugter eller vandreture.

Vi læser bøger, laver mad, har samtaler og svømmer i søen.

Det er dyrebart. Stadigvæk.

Men selvfølgelig er der plads til at tænke.

Der er altid tid til at tænke.

Jeg hørte en podcast med en udtalelse, der fik mig til at tænke:

"På det tidspunkt var vi fuldstændig i gang med unschooling. Hun vågner op, og hun beslutter, hvad hun vil lære i dag."

Ser du, dette lyder ikke som unschooling - overhovedet på nogen som helst måde.

Det lyder som en meget fri form for hjemmeundervisning, men stadig et liv, hvor børnene overvåges af de voksne, der sikrer sig, at børnene lærer. Hvor børnene evalueres på om de "lærer" noget.

Rigtig unschooling er en livsstil, hvor hele ideen om skole er fjernet fra ligningen, ideen om "du skal lære" og ideen om pensum. Begge dele skal fjernes for, at det kan være unschooling.

Læring er en biprodukt af livet.

Alt, hvad vi gør frivilligt, indebærer en udfordring, og derfor vokser vi.

Vi lærer.

Hvis der ikke var nogen udfordringer, ville det ikke være sjovt.

Der er ingen måde, et meningsfuldt liv ikke vil gøre os klogere hver dag.

Forskellen for det unschoolede barn er, at barnet ikke forventes at lære noget bestemt, vi forventer ikke engang at barnet skal GØRE noget bestemt. I vores familie forfølger vi alle vores hobbyer, vi gør det vI kan lide at gøre, og det vi finder meningsfuldt.

Det kan være svært at se på overfladen - svært at forstå. For på overfladen ser det hele bare ud som vi holder weekend. Men det er det ikke. Vi har ikke weekender.

Vi lever bare - hver dag.

Lys og kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Tak fordi du læser med
Jeg vil elske at høre fra dig. Lytte til dine tanker og refleksioner - eller ros :) Det er ofte følelsesladet at dele vores liv på denne måde, og vi bliver meget glade, når vi får feedback fra jer der læser med. Så du er meget velkommen til at dele en kommentar nedenfor 😋

Søg efter det du har brug for, i det, du allerede har | Dag 168 af min 2023 Journal
Life of Pi | Dag 170 af min 2023 Journal

2 comments

Louise
 

Hvordan får I jeres børn til at hjælpe med praktiske opgaver, hvis alt hvad de gør kun er lyststyret.

Eller inspirerer til...

Og hvordan ville du formulere det her spørgsmål ud fra et unscooling perspektiv?

Mit spørgsmål er ud fra et bredt perspektiv inkl. Fællesskab og livsduelighed, for e.g. oprydning er jo også en disciplin man skal lære her i livet (for at trives).

Read more
Read less
Jesper Conrad
Staff
 

Det handler netop om fællesskabet. Der er virkelig mange måder at tilgå det på. Den tidskrævende er at snakke sammen - uendelig meget. Snakke, debattere, forklare... Grundlæggende er det jo sådan at jo mere vi hjælpes ad. Jo mere tid får vores børn sammen med os - deres forældre. Og det kan de godt forstå. Men spørger du hvem der laver mest i familien? Ja - så er det de voksne - og det er ok. Nyde efter behov, yde efter evne. Når man er lille kan man ikke hjælpe så meget til. Men igen er tiden vigtigt. Vi købte fx ekstra gulvskrubber og skar dem over, så de var i børnestørrelse - og så pjaskede vi mega meget med vand og hyggede os med at børnene ville være med til at vaske gulvet. Havde det været nemmere bare at vaske gulvet selv. Ja da. Men det havde ikke været en fælles oplevelse. Og det er jo derfor vi er her :) Læs evt Cecilies gamle artikel om husmoderen: https://www.cecilieconrad.dk/blog/88216-livet-er-foerst-og-fremmest-praktisk

Read more
Read less
  Cancel

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)