Mit personlige sprog: Kærligheden bag ordet 'unger'

ordet-unger

Her pjatter tre unger med deres far i Paris

Apropos sprog og sprogbrug - om ordet 'unger' der har en stor vægt i min personlige historie.

I min bog er ordet 'ungerne' et ord fyldt med kærlighed, tillid, selverkendelse og omsorg. Jeg bruger det i flæng, og der er den udbredte misforståelse, at det er lidt nedladende ment, at det betyder en rodet flok af snavsede børn - men i min bog har ordet 'unger' følgende historie:

Da jeg var fem år blev mine forældre skilt, og jeg kom til at bo hovedparten af tiden hos min mor. Fire år senere fik min mor en ny kæreste, en dejlig mand, der flyttede fra sin kone og sine to børn for at leve sammen med os. Det er en almindelighed, at dette ikke er nogen let familiekonstellation, og i begyndelsen af firserne var det ikke helt så almindeligt og velbeskrevet og gennemforsket som det er i dag.

IMG_2150
Her er min første unge, stor og dejlig i en pool i Andalusien

Min stedfader forvaltede det med stil. Han var fuld af sjov og ballade, trak en masse af det praktiske læs og løftede helt uden tvivl stemningen i vores familie. Og hele tiden var han helt ærlig omkring, at vi (min bror Thomas og jeg) ikke var hans børn, at han savnede sine egne børn, at det var svært for ham. Han benævnte at han kunne lide os, senere at han holdt af os - men først efter nogle år, sagde han:

I er sgu mine unger!

Det var en stor dag, jeg husker det med stor tydelighed - selvom det egentlig bare foregik hen over stegning af frikadeller og almindeligt kaos i den storfamilie vi jo var blevet på det tidspunkt. Bortset fra min mands og mine børns, er dette den største kærlighedserklæring, jeg har fået i mit liv. Og derfor er ordet 'unger' helt særligt for mig. 

Vi har alle disse særlig ord, dette unikke, historieforankrede sprog. Fælles historier, danner fælles sprog og derfor også dybere personligt fællesskab mellem venner og i familier og på arbejdspladser - ja - obviously: i fællsskaber. Det er spændende at spørge til andres sprog og lytte til deres særlige historier, og det er vigtigt at kende sit eget. Og vide, hvornår det er på sin plads og hvornår det er nødvendigt at justere, så man bliver forstået.

IMG_2137
Her er min mand og tre af ungerne på en gravhøj i Odsherred

Her har jeg valgt at forklare, for jeg vil så gerne kunne bruge et af mine favorit-ord på mit offentlige website, hvor nærved ingen kender min personlige historie. 

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her


Kommentarer til denne artikel fra mit gamle site:

Mille Holm
Jeg elsker også ordet unger, for unger er også børn som løber ud i det fri i deres egen verden, som kun er børns. Der hvor man gør alt det som man har brug for at gøre som barn for at forstå verden i egen øjenhøjde. Vi var et slæng af unger da jeg var barn som løb ud i det fri, om det så var udenfor rundt omkring i "Crosserskoven" ( en lille skov hvor ungerne kom med deres cykler og kørte op og ned af nogle sindsyge bakker uden cykelhjelme med en vanvidig fart og som voksne var gået helt op i limningen hvis de havde set det) eller om det var på skoles område i tusmørke fra lygter, eller på marken med et tæppe, et værelse med lukket dør, ja hvor som helst hvor vi kunne samles uden voksne, hvor vi kunne være sammen og gøre os alle slags erfaringer. Der var vi unger, et kuld som lærte og forstod. Mine unger er også unger fordi jeg ønsker at de skal ha mulighed for at ha "rum" som er deres hvor de er børn der gør erfaringer med hinanden og hvis man ved at man giver en kæmpe potion kærlighed og ærlighed, massere af kys, knus og kram, et bundt af forbundethed både søskende imellem og voksne imellem og børn og voksne imellem, ja så kan man godt slippe dem løs, for så vil de komme og spørge hvis der er noget der er for meget og de vil stå af når det bliver for meget iblandt unger. For mig var den børneflok fabelagtig og de stynder hvor vi gjorde alt muligt som barn sammen, husker jeg som de klareste erfaringer.

Trice Tomsen
Du er cool .....

Signe Monrad
ordet unger kommer os ud af kærlighed hos mig.
Taler du pænt til dit barn? Dit barns sprogbrug er et spejl
Håndholdte små-måltider til småbørn

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)