Hjemmelavet lagkage til hverdag og fest - Pompøst, dekoreret, balanceret og vidunderligt!

IMG_4785

Lagkager er, ligesom champagne, noget vi serverer for at fejre livsbegivenheder. De er smukke, ofte pompøse, smukt dekorerede og vi elsker alle sammen lagkage. Her kommer lidt om lagkager til hverdag og fest i Familien Conrad.

Det hænder - hvis jeg lige har født eller har kræft - at jeg køberfærdiglavede lagkagebunde. Man kan godt lave hæderlige lagkager af købe-bunde, men det er ikke sådan for alvor nogen fornøjelse. Det ER det bare ikke. Så lagkager laves fra bunden i mit køkken, og her kommer alle opskrifter og fif. På den korte måde. 

IMG_4813_1

Lagkagebunde. Se, magien i lagkagebunde er at de skal være lette, luftige, søde - og kunne trække noget smag fra det, man lægger i mellem. Som alle andre rørte deje, skal der smæk på piskeriset, så emulsionen af fedtet i æggeblommerne holder, så der er så meget luft som muligt i dejen. Melet skal gennem en sigte, og vendes i i to til tre omgange, forsigtigt med en stor hulske (eller en anden stor ting). Jeg laver dem uden smør. Nogle gange bager jeg tre separate, nogle gange flækker jeg en stor. Det er lidt en smagssag. 

IMG_4820-2

Et godt tip: Lær at bage lagkagebunde FØR du skal holde fødselsdag. Gør som os: Hold halvårsfødselsdage. Hold fødselsdag for regnverjet, eller træerne i haven eller bamserne - find på et eller andet at fejre og bag en lyn-lagkage (dvs en du må spise samme dag). Så får du lært at bage lagkagebunde og har selvtilliden i orden, når den store dag oprinder og din søn eller datter bliver tre år.

Lagkagebunde i str ca 23 cm (springformens diameter eller den størrelse du smører dejen ud på bagepapir)

4 æg piskes med 100-135 g sukker. 100 hvis du laver hvinende sødt fyld, 150 hvis du laver mere frisk fyld (som rå hindbær fx). Pisk i midst ti minutter for fuld knald.

140 g hvedemel, eller en blanding af hvedemel og rismel, blandes med 1 tsk bagepulver uden fosfat (det er skærtoftmølles i min verden) og evt krydderier. Dette sigtes og vendes i æggene over tre omgange. 

Formen smørs med smør og drysses med mel. Hæld dejen i og bag i ca 20 minutter v 200 grader. Eller smør ud i tre klatter og bag hver af dem i ca 7 minutter.

Og så en lille service til de familier, der er mindre end vores: Køb en lille springform på kun 15 cm. Man skal ikke snydes for hverdagslagkage bare fordi man er enebarn! Eller enlig mor for den sags skyld. Fremgangsmåden er naturligvis den samme, målene disse: 2 æg, 50-70g sukker, 70 g mel. Bages lidt kortere tid. 

IMG_3076

Om sukkeret

Hvis man vil, kan man gå længere ned i sukkermængde, især hvis man bruger både kokos og vanilje. Det skal bare være almindeligt lyst rørsukker. En lagkage smager primært af fyldet.

Variationer.

Kokosbunde: En anelse mindre mel, vend en dl kokosmel i med sidste hold mel. 

Vanilje: Tilsæt altid vanilje, enten vaniljekorn delt i sukker blandet i melet eller flydende vanilje-dims (det der der er ægte vaniljekorn i en sukkerlage af en slags) eller ægte vaniljesukker (ikke det der kemiske snyde-noget). Med mindre du ikke vil have vaniljesmag, forstås.

Choko-bunde: kun 100 g mel, til gengæld 40g kakao.

En krydret variant mine børn elsker: 1 spsk st ingefær, 1 spsk st kanel og 6 katemommekorn (de sorte dimser der er inde i kartemommebælge) knust i morter, lidt knust citrusskal tilsættes melet. Mums! Især kombineret med jordbærflødeskum, sjovt nok.

Til 'hverdag' flækker jeg evt kun kagen en enkelt gang og lægger noget frugtbaseret i, som regel knuste bær blandet med flødeskum. Til hverdag kan en lagkage være fin og færdig lynhurtigt, og vi kan fejre et eller andet rimelig spontant. 

IMG_3085

Til fest får den hele armen. Jeg kan ikke lide kagecreme, nok mest fordi jeg aldrig har fået andet end det der pulverprodukt (tilgiv mig venner, hvis jeg har uden at vide det). Vi bruger knust frugt blandet med flødeskum; det sejler ud over det hele og kan ikke blive særlig konditoragtigt, men det smager og er fanatastisk. Og så laver vi chokolademousse eller choko-creme. Mousse findes her som særskilt opskrift. Choko-creme laver jeg ved at koge 1 dl fløde, smelte 100 g chokolade i det (taget af blusset), og lade det køle af. Helt koldt blander jeg det med yderligere 1-2 dl fløde, og pisker tykkere. Men det er en meget voksen smag der kommer ud af dette. Mousse tager flere point hjem hos børn.

IMG_4814

Når kagen er stablet (på billedet har jeg lavet tre lagkager i forskellig størrelse og sat dem ovenpå hinanden), må der pyntes. Og som Camilla Plum siger: "Her kan man virkelig få afløb for sin dårlige smag". Hvis man vil. Flag og glimmer og små figurer og jeg ved ikke hvad. Eller mere simpelt og spelt-agtigt: Nogle blomster fra haven, noget lyserød glasur (glasur med knuste hindbær i), nogle fine bær og en gang flødeskum gennem en fin tylle. Trylle-trylle. Så er det fint.

God fornøjelse, lagkage er en fest.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Pandelampen: Den er nørdet og helt u-undværlig
Øko Chokolademousse med et twist: En familievenlig opskrift

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)