Find fokus og balance: Mine 8 leveregler

Cecilie-portræt-_MG_0065

Sådan finder du dit fokus og livs balance.

At søge efter sit fokus og sit livs balance er en løbende livsopgave. Men i disse tider med stress, sygdom, overvægt, diagnosticerede børn i stribevis, allergier, alt muligt pis - er det så vigtigt som nogen sinde at søge efter dette fokus, arbejde på sit livs balance dag ud og dag ind, indtil den dag, vi segner. Aldrig nogen sinde glemme, at uden dette ... Ja, da bliver vi skrøbelige, usunde, syge. Og det smitter. En mor uden fokus, en mor der tvivler, en mor ude af balance - er bare ikke lige så god som en mor, der konstant arbejder på sagen.

Regel nummer et: Giv aldrig op.

Det første, du skal gøre er at indse, at denne kamp skal kæmpes dagligt eller næsten daglige resten af dit liv. Du må evigt arbejde på at holde fokus og tænke over dit livs balancer. For de skifter. Livet er foranderligt, og du forandrer dig også. Dine børn vokser, dit job ændrer sig, din krop ændrer sig. Dit fokus må være klar til disse forandringer, og du må løbende holde kontakten med balancen.

Regel nummer to: Giv slip.

At lade vandet løbe under broen kan være vanskeligt. I sidste ende er opgaven at give slip på frygten for døden, så livet kommer allertættest på. Dette er ikke et spørgsmål om at blive ligeglad; just præcis det modsatte. At give slip på frygten for døden handler for mig at se om at turde tænke den tanke, at 'hver dag har nok i sin plage' som Jesus siger. Dette sætter sindet fri til at forholde sig til livet, mens vi lever, tabet når vi mister og døden når den kommer.

Lidt mere lavpraktisk handler det om at give slip på noget af al den kontrol, som let får overtaget og på ambitioner, som nogle gange ikke er vores egne, på planer som måske var fine nok, da de blev lagt, men som bare ikke passer ind i nuet, på regeler der er forældede og ikke virker. Prøv at give slip og tag imod nuet stille og roligt. Det er rigtig sejt, og det bliver let som en dør der går op og åbner for en verden som er langt mere interessant og harmonisk, en der hvor kontrollen hersker.

Cecilie-saebebobler

Regel nummer tre: At turde være sig selv.

Skil skidt fra kanel. Også mit website er fuld af alle mulige huskeregeler og gode råd, og det er vigtigt, man finder sin egen balance. Mit site er til inspiration og almindelig undren. Jeg synes det er mægtig vigtigt at man finder sin egen balance. Og at man får sat nogle filtre op mod alle de indtryk der kommer fra main stream medier, opdragelse og især måske reklameskabt normalitet.

Hvad gør jeg selv?

Når jeg arbejder med det her, går jeg ofte en lang tur i lys og luft. Med lidt stille musik i øreren, eller endnu bedre med stilhed i ørerne. Når jeg kommer hjem, skriver jeg tre-fem fokusområder op på et stykke papir. Og så har jeg selvtillid nok til at tro på, at disse er de vigtigste for mig og min familie i den kommende tid. Dernæst skriver jeg lange lister med planer, drømme, ideer, livselementer. Og arbejder på at flette dem sammen, så alt det, der er vigtigt kan komme til at fylde i vores liv.

Regel nummer fire: Jeg ser mig ikke tilbage, darling. Det forstyrrer mig i nu'et.*

Der er ingen grund til dårlig samvittighed, bitterhed og ærgelse. Der er til gengæld mange gode grunde til at flytte sig fra disse følelser, eller undlade at lukke op for dem. Livets balancer skifter, og derfor er i dags balance ikke i gårs. Du gjorde det med andre ord ikke forkert i går, det har ingen betydning. Det, der betyder noget er, at du finder din balance i dag.

Regel nummer fem. Kerneværdier.

Før så ofte som muligt samtaler med mennesker, du virkelig kan lide, som du stoler på og elsker og gerne også beundrer (og som kan finde ud af at lytte) om, hvad der er vigtigt for dig. Og hvad der er vigtigt ved det. Og hvorfor det er vigtigt. Som jeg har nævnt i artiklen: "Opdragelse har fanden skabt", handler børneopdragelse om at finde nogle få ting som er rigtig vigtige og fokusere på dem. Man kan sådan set sige det samme om tilværelsen mere generelt. Find ud af, hvad der er vigtigt for dig og klyng dig til det. Dyrk det. Elsk det. Kæmp for det. Arbejd med det. Men pas på, projektet ikke bliver for projektets skyld. Det skulle gerne være for balancens skyld, for livskvalitetens skyld, fordi du ikke kan og ikke vil lade være; fordi det peger ind i din fremtid og tænder din ånd.

For nu at (fortsætte med at) lyde lidt flyvsk.

Regel nummer fem: Livet har mange facetter.

Cecilie-Portræt-_MG_0026

Der er mange måder at opdele livets forskellige elementer, vælg din egen. Men husk at tænke alle tingene igennem, når du skal finde balance. Det handler jo netop om balance, så det nytter ikke, du strirrer dig blind på at komme i form, hvis prisen er, at du går fallit, glemmer at klippe børnenes negle og kysse din mand.

Det er naturligvis lovligt at lægge vægten et sted i en periode, men når det kommer til at finde livsbalance, er det centralt at inkludere hele livets mangfoldighed. I mit liv er det tydeligt, at balancen er at forstå som et skibs balance; konteksten (havet) skifter hele tiden og derfor må skibet også flytte sig.

Jeg ophøjer ikke beslutninger til principper. Der er værdier og de er mere globale, men almindelige beslutninger, som for eksempel at stramme lidt op på helsekosten eller tage motion lidt mere alvorligt, lære børnene at cykle eller fokusere mere på at få skrevet, kan aldrig være valg for resten af livet; det vil altid være valg for en periode - indtil der kommer en ny bølge, og jeg igen må dykke ned i mine processer for at finde vej.

Regel nummer seks: Dyrk din intuition.

Cecilie-Portræt-_MG_0213

Jeg tror alle mennesker har den. Intuitionen, denne klare forbindelse til, hvad der er det rigtige at gøre. Men den kan blive voldsomt forplumret af mediebilleder, det lillebitte normalitetsbegreb, opdragere, reklamer, opvækst. Det er en vigtig opgave at finde vej til sin egen fornemmelse for tingene, sin egen forbindelse til det guddommelige (er det i min livsforståelse - man kan jo give det sine egne ord). H

vis man får godt fat i sin 'fornemmelse' for tingene, og dyrker sin selvtillid på et seriøst grundlag - nemlig alle de ovenstående - bliver balancen lettere at finde og fastholde løbende. Jeg kan personligt tydeligt mærke ubalancer som en stress hos mig selv, eller som sygdom eller ubalance hos eller mellem mine børn. Så ved jeg, det er tid at gå den der tur og skrive de der lister og føre de der samtaler, til det hele falder på plads igen og vi kan drive fredsommeligt derudaf igen.

Med en god intuition, et velgennemtænkt værdigundlag, tydelige filtre for inspirationen til tilværelsen og en vedholdende praksis med at tage søgen efter livsbalance alvorligt, følger selvtillid og en tilværelse i ro.

Regel nummer syv. Vejen er målet.

cecilie-portraet

Det er nok værd at bemærke, at jeg kasserer alle de der papirer til sidst. Måske kommer der en lille lap med lidt stikord ud af det ved end gerning, men pointen er, at til tider må man gøre sig store anstrengelser for at finde sit livs balance. Det er en del af balancen, at den nogle gange må overvejes og kæmpes for. Men netop dette er en central del af voksenlivet, og i orden.

I vores samfund, er vi i stigende grad resultatorienterede. Man kan se det på fokus på bundlinjer, vægten, test af skolebørn, og også argumentationsformer. Jeg har netop skrevet en artikelserie om computerspil, og griber igen og igen mig selv i at argumentere for computerspillene med alt det gode, der kan komme ud af at spille. Men dette fokus glemmer den rene væren; at man spiller for at have det sjovt, være i flow. Sådan er det jo også med resten af livet.

Det er sørgeligt, hvis man når derhen, hvor man læser godnathistorie, fordi det stimulerer sprogudviklingen og gør det lettere for børnene at lære at læse. Man bør i min optik læse godnathistorie, fordi det giver umiddelbar mening, fordi det er rart at gøre, fordi man er tæt samme imens, fordi historien er god.
Jeg synes, hvis jeg skal lægge en tung værdi ind i alles søgen efter fokus og balance, at det er inderligt vigtigt at turde være i sin væren alene for at være.

Regel nummer otte: Meditation.

Meditation er mange ting, find din egen. Det kan sagtens være en sportsgren eller strikketøjet eller 'ægte' buddistisk meditation eller karbad. Men dette med at tømme hovedet for strømmende tanker og finde stilhed indeni, for derefter at kunne se klarere, er en fin fin ting at indføre i sit liv. Både for sin egen skyld, og som metode til at opdyrke fokus og balance.

Den korte version for nu at samle op

  • Giv aldrig op, giv slip på planer, ambitioner og mål.
  • Stol på dine egne beslutninger og se dig ikke tilbage.
  • Brug tid på at få styr på dine kerneværdier og husk at livet har mange, meget forskellige facetter. Der er ikke noget one size fits all.
  • Dyrk din intuition, vær tro mod det, du kan mærke og som du fornemmer - og husk samtidig at disse processer er en vigtig del af livet. Du gør ikke det her for at blive en anden, end du er. Du gør det for at blive bedre til at være dig selv.

Og til sidst - eller måske først: Mediter. Husk at slukke for tankerne, så du kan blive klar i hovedet.

Og så den praktiske version. Det er det her, du gør.

  • Find din meditationsform. Den du allerede bruger. Dyrk den indenfor de næste tre dage. Gerne flere gange.
  • Gå en tur og tænk dig om.
  • Find ud af, hvem der er gode at tale værdier med og få lavet en aftale.
  • Lav en liste over livs-elementer. Du kan lade dig inspirere af chakraer eller Maslow eller hvad du vil, men prøv at få et overblik.
  • Lav en liste over dit livs største områder. Giv slip på så mange projekter i hver af disse som muligt.

Jeg plejer at slutte sådan et projekt her af med, det jeg kalder familiematrixet. Jeg skriver en lang liste over, hvad alle i familien for tiden har brug for for at have det godt - på alle mulige planer. Og så forsøger jeg at flette en dags- og ugeplan sammen, hvor alle er tilgodeset på så mange måder som muligt. Når det er gjort, er jeg blevet bevidstgjort om, hvad der rører sig, og kan smide det hele ud igen - og blot beholde føromtalte lille lap papir med det, der er størst risiko for at jeg glemmer igen.

Sæt dig så ned og vær nærværende. Drop tv, madplan, facebook, højtlæsning, tidspunkter, huskeregeler, alt med 'skal', drop især at irettesætte og kontrollere og dirigere. Se hvad der sker.

Der sker garanteret noget helt nyt

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Citatet: "Jeg ser mig ikke tilbage, darling. Det forstyrrer mig i nu'et." kommer fra denne skønne scene med Edna Mode

Hjemmelavet hårkur med avocado
Må børn lege med ild? - Ted Talk

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)