Gaffelkager - en lille dejlig småkage med vanilje og mandel
Gaffelkager er virkelig vidunderlige småkager, klassiske, simple, dejlige. En fordel ved småkager er, synes jeg, at dejen skal laves i virkelig god tid. Så er det ligesom et event i sig selv at lave dejen og komme den på køl. Og en anden begivenhed at bage kagerne. Det gør det langt mere overskueligt for mig, og giver børnene en god oplevelse af at være velforberedte og at deltage uden at slave igennem timers arbejde og store bunker opvask.
Vi bager bare en pladefuld, når vi bager, så portionen rækker til to, nogle gange tre gange, hvor man kan få lune småkager.
Igen må jeg anbefale at man investerer i en god køkkenmaskine eller to. Eller selv regner ud, hvordan man laver de her kager uden. Jeg blender 1 hel vaniljestang klippet i småstykker sammen med 200g mandler. Det er det dobbelte af, hvad jeg skal bruge, men jeg kan godt lide at komme samme mix i smoothies, trillekager, på havregrynene, i yogurten, så jeg har vanilje-mandel-mel på glas og laver derfor store portioner, nogle gange mere end ovenstående. Jeg bruger min magimix maskine, synes det fungerer bedre end blenderen. Vil tro en kaffekværn også vil være god.
Til småkagerne skal man bruge
- 100g mandelmel med vanilje (eller 100g mandelmel og 1 tsk vaniljepulver fra urtekram/korn fra en vaniljestang)
- 200g rørsukker
- 300g fuldkornshvedemel
- 1pk smør (250g)
Det er alt sammen i detaljen. Og detalen er kvaliteten. As simple as that. Man *kan* ikke bage gode småkager af dårlige råvarer.
Mandlerne lever jeg med er de billige fra supermarkederne. Men skal det være fint, køber jeg med glæde de spanske økologiske, man kan få i Coops butikker. Jeg bruger dalarhvede fra Aurion, som er sød og smagfuld eller Søris hvede, som man nogle gange kan få i netto - men dalar er klart bedst. Det skal være fuldkorn, men ikke groft malet. Vaniljestænger kan være religion for folk, men jeg bruger så meget og vi er så mange som lever af en indtægt, at jeg har det fint med de utrolig billige vaniljestænger, man kan få i NETTO - fem for 20 kr eller noget i den stil. Rørsukkeret skal bare være økologisk for at være godt nok, og det bliver lige en anelse bedre, hvis 10-20% er sådan noget superlækkert fra helsekosten som Etiquable, jeg ofte har skrevet om, eller noget andet uraffineret. Det bedste smør synes jeg er fra Osted, men det smager for kraftigt til kager efter min smag, så jeg vælger Naturmælks smør som jeg synes er det næstbedste på markedet. Yes. That's it.
Fremgangsmåde
Mix blødt smør (som du har taget ud af køleskabet nogle timer i forvejen) med sukker i lang tid (ti minutter) for rimelig tæt på fuld knald i røremaskinen. Tilsæt da mandelmel og til sidst mel lidt ad gangen (og ikke for fuld knald, for så får du det ud i hele køkkenet). Ælt eventuelt lidt med hænderne til sidst for at få det til at hænge sammen. Pak dejen lufttæt ind i en frysepose og kom den på køl et par dage, så bliver resultatet bedst.
Når du skal bage, tag da dejen ud mindst en time i forvejen, så den kan blive blød. Tril kugler eller form kagerne næsten færdig og giv dem en riflet overflade ved at mase med en gaffel, hvor takkerne sidder tæt. Kagerne behøver ikke være lige store, men de skal være nogenlunde lige tykke. Lad endelig lidt kagedej gå til spilde, hvis du har et barn, som er for lille til at være produktiv - det er sjovt at være med alligevel, ligesom at lege med modellervoks bare lidt mere grisset.
Kagerne flyder ikke ud og hæver ikke. Så de kan godt ligge ret tæt på hinanden på bagepladen, men alligevel ikke alt for tæt, for der skal jo komme varme fra alle sider. Bag ved 180 grader (ikke varmluft) øverst i ovnen til de er en anelse gyldne i kanterne. De er stadig bløde så længe de er varme, så flyt dem til rist med en palet-kniv, og lad dem køle lidt af, inden du stabler dem på et fad og deler dem med mennesker, du holder af, mens du laver noget som er dejligt. Eventuelt blot at spise kager sammen med mennesker, du elsker.
Det er let nok at variere med flere krydderier eller æteriske olier, hvis man skulle få lyst til kanel, appelsinsmag, ingefær eller noget andet dejligt.
Med kærlighed
Cecilie Conrad
Update: Vegansk og Glutenfri
Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Man kan ikke redigere sin fortid :)
Oprindeligt publiceret på SpeltMor.dk - Nu er alle mine danske artikler samlet her på CecilieConrad.dk
Hvad tænker du?
Jeg vil elske at høre fra dig. Lytte til dine tanker og refleksioner - eller ros :) Det er ofte følelsesladet at dele vores liv på denne måde, og vi bliver meget glade, når vi får feedback fra jer der læser med. Så du er meget velkommen til at dele en kommentar nedenfor 😋 Enten via din facebook profil, eller via vores sites kommentar-modul!
Hej, Jeg hedder Cecilie Conrad
Vi lever et helt fantastisk STRÅLENDE liv. Virkelig. Vi er ude af Matrix, ude af boksen, lykkelige og frie. Vi har unschoolet i +10 år og rejst på fuld tid med vores børn i +5 år.
Jeg er uddannet psykolog og fuldtidsmor. Jeg deler min grundige erfaring og viden, min fokuserede og stærke vibration, mit erfaringsfelt og mit lys.
Coaching: Har du brug for min hjælp?
Jeg rådgiver personligt og fra hjertet, nærværende og frisættende.Jeg kender vejen ud af mørket og frustrationerne, vejen til dit sande selv, den vej, du skal gå, for at leve et fantastisk liv.
Har du hørt vores podcast?
Den handler om Unschooling, Traveling, Forældreskab, Penge, Frihed og hvad det for os betyder at leve et Self Directed liv!
Her kan du høre den seneste periode!
Vil du modtage nyhedsbreve fra mig?
Jeg sender en ugentlig email hvor jeg deler mine tanker og vores seneste podcast episode.
0 comments
Leave a comment