En eventyrlig sejltur på Mariager Fjord: En familieudflugt med 'Svanen

mariager-fjord-IMG_3070

At sejle på Mariager Fjord - med båden "Svanen"

Fra Mariager havn kan man sejle med en gammel hjuldamper helt ind til bunden af fjorden, til Hobro. Nåh-ja, en helt ægte hjuldamper er det måske ikke, men det er nok energi-økonomisk set meget godt. Båden er hyggelig ikke desto mindre, og hjulene pynter ganske godt.

Ombord på 'Svanen': En rejse tilbage i tiden

mariager-fjord-IMG_4651

Lidt ligesom man bare må åbne en æske og gå over en bro, er det svært at lade være med at sejle på en fjord. Når nu der er en sådan båd, hvor man helt uden ansvar og besvær kan stige på og bare nyde udsigten og luften. Mariager fjord er uendelig smuk, og havneområdet er hyggeligt, fredsommeligt med tamme ænder og fine både og en lille lystbådehavn og en havne-grill med enorme softice og de klassiske grill-retter, herunder det for mig overraskende fænomen: Pølsemix. Noget, vi aldrig skal have. Vi begræder det faktum, at en grill kan overleve, men et fiske-røgeri ikke kan. Et uheldigt fact of life.

Bramslev Bakker: Et stop værd på fjordens rejse

mariager-fjord-2

Men whatever. Vi må spise fisk i andre byer, har gjort det og vil absolut gøre det igen. I Mariager valgte vi i stedet at sejle ud på fjorden med en madpakke og nogle vandflasker i klapvognen. Man kan stå af i Bramslev bakker på halvvejen mellem Mariager og Hobro. Vælger man at sejle helt ind til Hobro, vil man blot få 20 minutter på havnen, inden båden sejler tilbage, men vælger man at stå af i Bramslev bakker, har man omkring halvanden time til at nyde den utrolige natur. Enebærbuskene er ca. 300 år gamle, og landskabet er overvældende. Vandet er rent, og vi kunne have i badet, hvis ikke det var fordi, vi i stedet gik på ekspedition op gennem enebærbuskene, helt op til toppen af bakken og en utrolig udsigt. Inspireret af det gamle børneTV med Martin og Ketil, gik vi på ”lorteekspedition” og studerede hare-lorte og rådyr-lorte og fåre-lorte og flere andre, vi faktisk ikke kunne bestemme med sikkerhed. Måske lyder det for en københavner noget vammelt, men det var fine tøre tørve-agtige lorte, og vi havde det mægtig sjovt.

mariager-fjord-IMG_3101

Der ligger en campingplads bag toppen dér, og jeg kan til stadighed forundres over at de vil have fem kroner i ”bompenge” for at biler kan køre ned ad grusvejen til vandet. Hvor småligt er det lige?

Anyway – på den anden side af campingpladsen gik en grusvej ned igen, så vi kunne vandre mageligt efter strabadserne opad. Der går får, og vi snakkede lidt med dem og gav hunden lidt af deres vand. Vi mødte sommerfugle og studerede en myretue (delte lidt af vores chokolade med myrene, mens vi fascinerede gloede på deres utrolige færden). Der er mange myrer i verden, en hel del af dem på den her bakke.

Naturvejledning på fjorden: Mødet med Mikkel Rødvig

IMG_3059

På båden mødte vi naturvejleder Mikkel Rødvig, som var ansat af Hobro gasmuseum til at naturvejlede på turen. Han havde kriblekrabledyr med i to store gule bassiner, og var fænomenal til at tale til alle vores fire natur-interesserede børn i hver deres sprog og øjenhøjde. Mest sludrede han dog med vores ældste og meget biologi-begavede datter, og lige så mest fortalte han røverhistorier fra sine oplevelser med eksotiske dyr. Det var en fornøjelse. Altid kan man blive klogere. Og altid er det sjovt.

En sejltur for alle sanser: Fra udsigt til indsigt

mariager-fjord-IMG_3075

Selve det at sejle på fjorden skal naturligvis opleves udendørs. Bortset fra, at det jo egentlig er lige så spændende at gå indenfor og se i bøgerne om natur og kultur, lytte til motoren ved at lægge øret til de der stænger der altid findens indendørs i skibe og som jeg ikke ved, hvad hedder. Sjovt at se ud gennem vinduet lidt fra skyggen, sjovt at spise en is og drikke lidt vand. Turen fra Mariager til Bramslev bakker varer ca 40 minutter, meget passende for vores børns tålmodighed.

Det var lidt farligt at komme på båden igen og jeg vil gerne anbefale, at man holder børnene godt langt væk fra pæle og kanter, når båden lægger til. En fantastisk tur som kan anbefales til alle børnefamilier, og den er absolut værd at køre efter.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

Flere indtryk fra dagen

IMG_4617
Gæt en lort. Vi finder dyrelorte og snakker om de forskellige dyr

mariager-fjord-IMG_4640
Naturen - nærvær og fælles oplevelser

 IMG_4616
Vi finder små fjordrejser og sætter dem ud igen

mariager-fjord-IMG_3110
Et møde med et får der går frit er en kæmpe oplevelse

mariager-fjord-IMG_3082
De smukke vindblæste træer

mariager-fjord-IMG_3091
Kærligheden - Altid kærligheden.

naturvejledningAt lære fra folk med begejstring og passion er en fantastisk oplevelse

Oplev det magiske ved Mariager Saltcenter: En dyk ned i saltets vidundere
Skagen: På toppen af Danmark - Roadtrip i vores nye flipperbus

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)